ΑΝΟΙΚΤΑ  9.00 - 16.00

Federica Galli – Πόλη & Δέντρο Χαρακτικά 1980-2008

Η Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας υποδέχεται και φιλοξενεί την Αναδρομική Έκθεση Χαρακτικής της Federica Galli “Πόλη & Δέντρο, Χαρακτικά 1980-2008”.

 Από την Παρασκευή 09 Ιουνίου έως την Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017, στο Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων (Περιστύλιο) θα φιλοξενηθούν  χαρακτικά έργα της Federica Galli  για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από 21 χρόνια (Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας & Δημ. Πινακοθήκη Αθήνας, 1996).

Η Federica Galli, μία εκ των διασημότερων  Ιταλών Χαρακτών της γενιάς της, μία αναγνωρίσιμη δημιουργός η οποία στην διάρκεια της μακράς της καριέρας δημιούργησε μία μοναδική απεικόνιση του ιταλικού τοπίου, της Βενετικής λιμνοθάλασσας καθώς και της πόλης της Βενετίας.

Η Galli αποτύπωσε στα χαρακτικά της μία άδεια, σχεδόν φαντασιακή Βενετία, μια πόλη κυρίως σεμνών στενών δρόμων, ερημωμένων πεδίων και μικρών καναλιών, παρά τη Βενετία των πολυτελών παλατιών του Μεγάλου Καναλιού, με τις μνημειώδεις εκκλησίες και τα γνωστά τουριστικά αξιοθέατα. Όταν αυτά εμφανίζονται στα έργα της, αποδίδονται ως αντανακλάσεις στο νερό ή σαν ιδωμένα από ψηλά, αποκομμένα από την πραγματικότητα και την ανθρώπινη παρουσία.

Η ματιά της είναι ενδόμυχη και μελαγχολική ώστε, παρά την ακριβή και λεπτομερή της φύση, η οπτική της ενσταλάζει στην πόλη μια ονειρική, ελαφρώς σουρεαλιστική ιδιότητα. Αυτή η ονειρική ιδιότητα είναι ευδιάκριτη και στην απόδοση της Βενετικής λιμνοθάλασσας και στα υπεραιωνόβια  δέντρα και τοπία σε διάφορα μέρη της Ιταλίας. Οι ασύμμετρες της συνθέσεις, οι πλεονεκτικές θέσεις των πτηνών, η φίνα ποιότητα των σχεδιασμών της και η στιλπνότητα των μελανιών της, φέρνουν στο νου τη λεπτεπίλεπτη χάρη κι ομορφιά των Ιαπωνικών ξυλοτυπιών.

Σαν σε ανασκόπηση,  η άποψη της για την Ιταλία είναι αυτή μιας φύσης και πόλεων ανέγγιχτων από νεωτερισμούς της σύγχρονης εποχής.

Ο μαζικός τουρισμός, η βιομηχανική και προαστιακή εξάπλωση απουσιάζουν πλήρως από την οπτική της. Έχει κατορθώσει να διατηρήσει στα χαρακτικά της έργα μιαν ερημική αίσθηση για την πατρίδα της, μιαν αναπόληση, ένα αίσθημα σιωπής και περισυλλογής, μιαν ομορφιά που επιδρά ως βάλσαμο ενάντια στα άγχη και τους εκνευρισμούς του σύγχρονου κόσμου.

Κατά την διάρκεια της καριέρας της, εκθέσεις της έχουν φιλοξενηθεί σε πολλά και σημαντικά ινστιτούτα, όπως:

  • Ακαδημία της Φλωρεντίας (Academia di Firenze)
  • Castello Sforzesco di Milano (Ρετροσπεκτίβα 182 χαρακτικών έργων)
  • Palazzo dei Diamanti, Ferrara
  • Fondazione Cini, Venice
  • Palazzo del Te, Mantova
  • Αυτοκρατορικό Αρχείο της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνο – Κίνα (Imperial Archives of the Forbidden City, Beijing – China)
  • Palazzo dei Pio – Carpi, Modena

Την επόμενη της έναρξης, το Σάββατο 10 Ιουνίου & ώρα 19:30, στον χώρο της Μόνιμης Συλλογής της Πινακοθήκης, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από τον κ. Χριστόφορο Μπόικο, με θέμα “Η ζωή και το έργο της Federica Galli”.

Η διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά, με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Portrait Galli
Galli 3
Galli 2
INCISIONI 527a

The event is finished.

Date

09 Ιούν 2017 - 31 Ιούλ 2017
Expired!

Time

Τρίτη – Κυριακή
10:00 - 16:00

Local Time

  • Timezone: America/New_York
  • Date: 09 Ιούν 2017 - 31 Ιούλ 2017
  • Time: 03:00 - 09:00

Labels

Περιοδικές Εκθέσεις
Πινακοθήκη (Τμήμα Α)

Location

Πινακοθήκη (Τμήμα Α)
Περιστήλιο,Παλαιά Ανάκτορα Αγ. Γεωργίου και Μιχαήλ

Organizer

Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας
Phone
26610-48690
Email
pinakcrf1@gmail.com
Website
https://artcorfu.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παλαιά Ανάκτορα (Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου)
Κέρκυρα 491 00, Ελλάδα
Τηλ:2661 048690

News & Press

Press Room
CM News