ΑΝΟΙΚΤΑ  9.00 - 16.00
Ρόρρης Γιώργος

Γιώργος Ρόρρης «Γυναίκα» – Έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Με έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους, τον Γιώργο Ρόρρη, η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων ανοίγει τον κύκλο περιοδικών εκθέσεων για το 2022.

Ως φορέας πολιτισμού, η Πινακοθήκη οφείλει να διατηρήσει το ρόλο της στην προαγωγή της Τέχνης, που αποτελεί μέσο γεφύρωσης ανθρώπων και λαών, ιδιαίτερα κατά τη ζοφερή αυτή εποχή για τις χώρες της Ευρώπης και τη συνακόλουθη δυστοκία που παρατηρείται στο πολιτιστικό τοπίο.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται η έκθεση του Γιώργου Ρόρρη Γυναίκα, με έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου, που θα πραγματοποιηθεί στο Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων του Περιστυλίου των Ανακτόρων, από τις 8 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου 2022.

Στα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση πρωταγωνιστεί η γυναικεία μορφή σε ποικίλες ηλικιακές φάσεις, στάσεις και στιγμές, πάντα σε οργανική και αδιάσπαστη ενότητα με τον ζωτικό χώρο του εργαστηρίου του ζωγράφου. Η στοργική ματιά του αποζητά να κατανοήσει τη γυναικεία φύση, να εντρυφήσει στα άδυτα της υπόστασής της και εν τέλει να την εξυμνήσει, αποτυπώνοντας το μεγαλείο της απλότητάς της σε μία προσπάθεια ψυχογράφησής της.

Σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης, με πολλαπλά τα θύματα της έμφυλης βίας, ανακύπτει σχεδόν επιτακτικά η ανάγκη για μία τέχνη που σέβεται και εξυψώνει τη γυναικεία φύση. Στον αντίποδα της κυρίαρχης αισθητικής, της επίπλαστης και αψεγάδιαστης εικόνας, ο καλλιτέχνης εμμένει στην προβολή της σύγχρονης γυναίκας όπως πραγματικά είναι, χωρίς εξιδανίκευση και ωραιοποίηση.

Ο Γιώργος Ρόρρης ανήκει στη γενιά που εμφανίστηκε στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1980, με δεδομένη την ελευθερία έκφρασης που εξασφάλιζε ο πλουραλισμός του μεταμοντερνισμού. Από τους σημαντικότερους παραστατικούς ζωγράφους της γενιάς του, δημιουργεί έργα ρεαλιστικά, δουλεύοντας αποκλειστικά εκ του φυσικού με μοντέλα, σε εσωτερικό χώρο, το ατελιέ του.

Ο Σωτήρης Φέλιος υπήρξε από τους πρώτους Έλληνες συλλέκτες που πίστεψαν και στήριξαν τη δουλειά του καλλιτέχνη, γι’ αυτό και σήμερα στη συλλογή του βρίσκονται κάποια από τα πιο εμβληματικά έργα του. Τριάντα από αυτά αποτελούν τον κορμό της έκθεσης που παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, συνεχίζοντας για τρίτη χρονιά την επιτυχημένη συνεργασία των δύο φορέων.

Για την έναρξη της έκθεσης θα βρεθούν στην Κέρκυρα τόσο ο ζωγράφος όσο και ο συλλέκτης, ενώ παράλληλα θα διεξαχθούν εργαστήρια με το φιλότεχνο κοινό.

Επιμέλεια έκθεσης: Ροζαλία Αδαμοπούλου

 
Χώρος: Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων Περιστυλίου
Διάρκεια: 08/04 – 31/05/2022
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή, 10:00 – 16:00 (Δευτέρα & Αργίες κλειστά)

The event is finished.

Date

08 Απρ 2022 - 31 Μαΐ 2022
Expired!

Time

10:00 - 16:00

Local Time

  • Timezone: America/New_York
  • Date: 08 Απρ 2022 - 31 Μαΐ 2022
  • Time: 03:00 - 09:00
Πινακοθήκη (Τμήμα Β)

Location

Πινακοθήκη (Τμήμα Β)
Περιστύλιο,Παλαιά Ανάκτορα Αγ. Γεωργίου και Μιχαήλ

Organizer

Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας
Phone
26610-48690
Email
pinakcrf1@gmail.com
Website
https://artcorfu.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παλαιά Ανάκτορα (Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου)
Κέρκυρα 491 00, Ελλάδα
Τηλ:2661 048690

News & Press

Press Room
CM News