ΑΝΟΙΚΤΑ  9.00 - 16.00

Έκθεση φωτογραφίας Νίκου Πηλού «Κίεβο – Ζωή σε Πολιορκία»

Η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Πηλού «Κίεβο / Ζωή σε πολιορκία».
Ο -κερκυραϊκής καταγωγής- φωτορεπόρτερ, από τους πιο γνωστούς φωτογράφους ντοκουμέντου στη χώρα μας, με πλούσιο έργο και πολλές διεθνείς διακρίσεις, συμπληρώνει 35 χρόνια παρουσίας στο χώρο και εκθέτει για πρώτη φορά στη γενέτειρά του, την Κέρκυρα.
Η έκθεση που παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη αποτελεί ένα οδοιπορικό στο Κίεβο, λίγες ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μέσα από το οποίο καταγράφονται στιγμές της καθημερινής ζωής εκείνων που επέλεξαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών. Ο Πηλός, αναφέρει σχετικά:
«Όταν ξεκίνησε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχα πολύ σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο ήθελα να την καλύψω.
Μία εβδομάδα μετά και αφού όλοι περίμεναν να δουν το Ρωσικό στρατό να καταλαμβάνει το Κίεβο, συνειδητοποίησα ότι αυτός είναι ο πρώτος πόλεμος στην Ευρώπη και ο πρώτος πόλεμος στον 21ο αιώνα, χωρίς κανένα ιδεολογικό πρόσημο. Είναι δηλαδή ένας ξεκάθαρα, γεωπολιτικός πόλεμος.
Παρακολούθησα την (μιντιακή) κάλυψη της πρώτης εβδομάδας και διαπίστωσα ότι οι περισσότερες φωτογραφίες (οπτικό υλικό, ρεπορτάζ) είχαν να κάνουν με νεκρούς από τις ζώνες συγκρούσεων, βομβαρδισμένα σπίτια, πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα και ανθρώπους που τρέχουν να κρυφτούν στα καταφύγια.
Έχοντας βρεθεί αρκετές φορές σε περιοχές που βομβαρδίζονται, έτρεφα πάντα μία ξεχωριστή εκτίμηση για τους ανθρώπους που επιλέγουν να παραμείνουν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, ίσως γιατί είναι αυτή, η πιο δυνατή έκφανση γενναιότητας και η μεγαλύτερη πράξη αντίστασης ενάντια στον εισβολέα, καθώς είναι η άρνηση της αλλαγής της καθημερινότητας και η απόλυτη αντίσταση ενάντια στο φόβο του πολέμου (…)»
Η έκθεση που παρουσιάζεται στο Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων Περιστυλίου εγκαινιάζεται την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις 7:30 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 16 Οκτωβρίου.
 
Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου & ώρα 20:00 – 22:00, ο Νίκος Πηλός θα πραγματοποιήσει σεμινάριο στον Κήπο του Λαού, στο οποίο θα παρουσιάσει φωτογραφικά project και ντοκιμαντέρ από τη δουλειά του, των τελευταίων 20 χρόνων.
Οι ενδιαφερόμενοι -επαγγελματίες φωτογράφοι, ερασιτέχνες ή όσοι απλώς αγαπούν τη φωτογραφία- μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο pinakcrf1@gmail.com, με την ένδειξη “Συμμετοχή στο σεμινάριο φωτογραφίας Νίκου Πηλού”, αναγράφοντας ονομ/μο και τηλέφωνο επικοινωνίας.
 

 

Έναρξη: Παρασκευή 16/09/2022 – 7:30 μ.μ.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή, 10:00 – 16:00 (Δευτέρα & αργίες, κλειστά)

The event is finished.

Date

16 Σεπ 2022 - 16 Οκτ 2022
Expired!

Time

Time of start date: 19:30
10:00 - 16:00

Local Time

  • Timezone: America/New_York
  • Date: 16 Σεπ 2022 - 16 Οκτ 2022
  • Time: 03:00 - 09:00

Labels

Περιοδικές Εκθέσεις
Κήπος του Λαού

Location

Κήπος του Λαού
Παλαιά Ανάκτορα Αγ. Μιχαήλ και Γεωργίου

Organizer

Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας
Phone
26610-48690
Email
pinakcrf1@gmail.com
Website
https://artcorfu.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παλαιά Ανάκτορα (Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου)
Κέρκυρα 491 00, Ελλάδα
Τηλ:2661 048690

News & Press

Press Room
CM News